Hogyan fertőtlenítsem a munkaterületet és az elektromos készülékeket?
Ossza meg saját tanácsát:

Hogyan fertőtlenítsem a munkaterületet és az elektromos készülékeket?

Fontos, hogy a munkaterületet - különösen ha másokkal közösen használjuk - naponta megtisztítsuk és fertőtlenítsük, hogy eltávolítsuk a felületekre és tárgyakra lerakódott esetleges kórokozókat, baktériumokat és vírusokat. Hasonlóképpen, azokat az elektronikus készülékeket is fertőtleníteni kell, amelyeket a leggyakrabban érintünk: például a táblagépeket, számítógépeket és mobiltelefonokat.

Az elektromos készülékeket még akkor is érdemes napi rendszerességgel tisztítani és fertőtleníteni, ha nem használjuk őket másokkal közösen, mivel ezek az otthon legkritikusabb pontjai közé tartoznak

Útmutató a munkaterületet és az elektromos készülékek tisztításához és fertőtlenítéséhez

 

A munkaterület megtisztításához és fertőtlenítéséhez mikroszálas rongyot vagy törlőkendőt ajánlott használni − kerülje a súrolószivacsok használatát, amelyek megkarcolhatják a felületeket − valamint nem abrazív, azaz hypót nem tartalmazó fertőtlenítőszer ajánlott.-tente evitar esfregões que possam riscar as superfícies- e um produto desinfetante não abrasivo, isto é, sem lixívia.

Tisztítás előtt kapcsolja ki és húzza ki a készülékeket, távolítsa el az elemeket vagy a cserélhető elemeket, és várjon néhány percet, amíg kihűlnek. Ha valamelyik eszköz tisztítására vonatkozó kérdése van, olvassa el a gyártó által mellékelt útmutatót. 

A továbbiakban a felületek, tárgyak és a munkaterületen található készülékek fertőtlenítését ismertetjük:

 • Szék: a szék tisztításához és fertőtlenítéséhez szem előtt kell tartani ennek anyagát. Bőr szék esetében fertőtlenítőszeres rongyot lehet használni. Ha azonban a szék szövetből készült, akkor inkább szappanos vizet, vagy speciális fertőtlenítőszert, például Sanytol Fertőtlenítő Textíliákhoz terméket ajánlott használni. Fordítson különös figyelmet a karfára és fejtámlára, amelyekkel a legtöbbet érintkezünk.
 • Mobiltelefon vagy táblagép: Tudta, hogy egy okostelefon felületén akár harmincszor annyi baktérium lehet, mint egy WC-ülőkén? Ezért is elengedhetetlen, hogy ezt naponta nedves ronggyal és fertőtlenítő tisztítószerrel fertőtlenítsük. A tisztítószert mindig tiszta és enyhén nedves rongyra, és soha ne közvetlenül a készülékre permetezze. Használhat fertőtlenítő törlőkendőt is, például a Sanytol Általános Fertőtlenítő Törlőkendőt.
  Ügyeljen arra, hogy a folyadékok ne érintkezzenek olyan nyílásokkal, mint a fejhallgató, az akkumulátortöltő vagy a hangszóró nyílása. A mobiltelefon kameráját ajánlott speciális mikroszálas lencsetisztító törlőkendővel tisztítani, a mobiltelefon vagy a táblagép tokjának tisztításához pedig univerzális törlőkendőt vagy szappanos vizet lehet használni.
  Emellett megelőzésképpen ne vigye a mobiltelefont vagy a táblagépet a wc-be, ezek használata előtt mosson kezet, vagy használja a hangsegéd alkalmazást, hogy elkerülje a képernyő folyamatos megérintését. 
  • Számítógép: Tisztítsa meg és fertőtlenítse a leggyakrabban érintett területeket, például a bekapcsoló gombot. Ügyeljen a csatlakozókra, például az USB-csatlakozókra.
  • Billentyűzet: a billentyűk közötti rések megtisztításához használjon fertőtlenítőszerrel benedvesített fogkefét. A billentyűzet felületét nedves ronggyal vagy univerzális fertőtlenítő törlőkendővel törölje át. 
  • Egér: nagyobb hangsúlyt kell fekteti a kezünkkel és az ujjainkkal érintkező felületekre. Egérpad használata esetén ezt is érdemes fertőtlenítőszerrel átitatott ronggyal áttörölni. 
  • Monitor: tisztítsa meg a külső területet, azaz a széleket és a gombokat. A képernyőt áttörölheti speciális képernyőtisztító termékkel és száraz ronggyal.
  • Fejhallgató: Ha munka közben Ön is fejhallgatóval hallgat zenét, ezt is fontos fertőtleníteni. Használjon fertőtlenítőszeres mikroszálas kendőt. A fülhallgatóknak csak a külső részét tisztítsa meg, a rácsokban felgyülemlett szennyeződéseket pedig fogkefével távolítsa el.
  • USB-készülékek (pendrive-ok, merevlemezek…) és akkumulátortöltők: ezeket nedves ronggyal tisztítsa meg, és kerülje a fém rész megérintését. 
  • Aktivitásmérő karkötők és okosórák: Ha vízállóak, szappanos vízzel tisztítsa meg ezeket. 

  A munkaterület és az elektromos készülékek megtisztítása és fertőtlenítése után megelőzésképpen ne felejtsen el szappannal kezet mosni vagy hidroalkoholos kézfertőtlenítő zselét használni.

  Hogyan javíthatunk a távmunka rutinján?

  A munkaterület tisztán tartásán és fertőtlenítésén túl a hatékonyság növelése és a stressz csökkentése érdekében a munkaterület és a munka megszervezése is elengedhetetlen. Ha Ön nem szokott otthonról dolgozni és nem tudja, hogyan kezdjen hozzá, adunk néhány tippet, amelyek kellemesebbé fogják tenni munkanapjait.

  • Készítsen időbeosztást: a koncentráció és a hatékonyság fenntartása érdekében határozza meg a munkanap kezdetének és végének idejét és a tartandó szüneteket. Hacsak lehetséges, próbálja a munkaidejét a családja igényeihez igazítani. 
  • Minden reggel öltözzön fel: tartsa meg azt a szokását, hogy a munka megkezdése előtt felöltözik és tisztálkodik.
  • Alakítson ki megfelelő munkaterületet: amennyiben lehetséges, külön helyiségben, megfelelő világítással és kényelmes székkel. A munkaasztal legyen elég nagy és rendelkezzen a munkavégzéshez szükséges eszközökkel.
  • A kollégáival tartsa fenn a napi kapcsolatot.