Mik azok a mikroorganizmusok?

Mik azok a mikroorganizmusok?

A mikróbák vagy mikroorganizmusok olyan szabad szemmel nem látható élőlények, melyek a földi élethez nélkülözhetetlenek, ugyanakkor az emberek számára pedig lehetnek jótékony hatásúak, de veszélyesek is (fertőző betegségek terjesztése, ételmérgezés).

Baktériumok

microbios

Mik azok a baktériumok?

A baktériumok élő mikroorganizmusok, amelyek a sejtosztódás révén önállóan is képesek szaporodni

Nem mindegyik baktérium veszélyes. Vannak az emberek számára nélkülözhetetlen jó baktériumok: ilyenek például az emésztőrendszerben található, az emésztést vagy a K-vitamin előállítását segítő baktériumok. Más baktériumokat a szennyvízkezelésnél és az élelmiszeriparban, például a joghurt- vagy sajtgyártás során és az ipari gyógyszergyártásnál használnak. Vannak azonban olyan kórokozóknak nevezett rossz baktériumok is, amelyek fertőzéseket és betegségeket okozhatnak. 5000 fajból körülbelül száz tekinthető kórokozónak.

Hol találhatók a baktériumok?

A baktériumok mindenütt jelen vannak: a vízben, a növényekben, a levegőben, az ételeinkben és a kezünkön is. Olyan nagy számban vannak jelen, hogy számítások szerint az emberi testben tízszer több baktériumsejt van, mint emberi sejt!

Otthonainkban a baktériumok a meleg, nedves és nagy igénybevételű helyeken szeretnek elszaporodni. Ezért ezek elsősorban a WC-ben, a fürdőszobában, a konyhában, a tárgyakon (villanykapcsolók, billentyűzetek, telefonok stb.) találhatók meg, de még a textíliákon is van belőlük.

Vigyázni kell azonban a tévhitekkel, mert egyes baktériumok, például a listeria rendkívül alacsony hőmérsékleten, például a hűtőszekrényben is képesek szaporodni.

mano_puerta_microbios

Gyakori betegségek

  • Gyomor-bélhurut
  • Agyhártyagyulladás
  • Kötőhártya-gyulladás
  • Fogszuvasodás
  • Ételmérgezés (szalmonella, listeria...)
  • Húgyúti fertőzések
  • Bőrfertőzések (körömágygyulladás, tályog...)
  • Fül-orr-gégészeti fertőzések (hörghurut, fülgyulladás, mandulagyulladás...)

Hogyan védekezzünk a baktériumok ellen?

A baktériumokkal való érintkezés egyszerű lépésekkel csökkenthető:
  • Szappanos vagy alkoholos KÉZFERTŐTLENÍTŐ KÉZTISZTÍTÓ ZSELÉVEL való kézmosással, kéztisztítással WC-használat után, étkezés előtt, vagy tárgyakkal való érintkezés után (különösen nyilvános helyeken).
  • Az élelmiszerekkel érintkező felületek tisztításával és fertőtlenítésével.
  • Az élelmiszerek alapos hőkezelésével.

Gombák

Mik azok a gombák?

A gombák sejtmagot tartalmazó sejtekből álló, nem vagy alig mozgó mikroorganizmusok, amelyek kiterjedt bolyhos kolóniákat hoznak létre. Rendkívül sokféle gombafajta létezik; ezek közé sorolható például a penész vagy az élesztő

A gombákat széles körben használják az élelmiszeriparban és a biotechnológiai iparban, különösen erjesztéshez, enzimek előállításához és antimikrobiális szerek előállításához, valamint a zöld technológiákhoz, környezet-méregtelenítő hatásuknak köszönhetően pedig szennyezésmentesítéshez (víz, levegő vagy talaj) is.

Az élesztőket (egysejtű gombákat) bor, sör, kenyér és antibiotikumok előállításához használják.

Egyes gombák azonban betegségek okozói lehetnek.

Fungi
fungi_manos_fruta

Hol találhatók a gombák?

A gombák szerves anyagból vagy gazdaszervezet parazitálása révén táplálkoznak. Ezért megtalálhatók a bőrön, a körmökön és az élelmiszereken (gyümölcs, zöldség stb.) is. A gombaspórák a levegőben is jelen vannak, ezért meg tudják fertőzni a légutakat. Ami a penészt illeti, ez gyakran nedves, napfénytől védett helyen, például a fürdőszobában vagy a konyhában található meg.

Gyakori betegségek

  • Az aspergillosis, melynek leggyakoribb fajtája a bronchopulmonalis aspergillosis, köhögést és légzési nehézségeket okoz
  • Gombás intimfertőzés
  • Köröm- és lábgomba, például az atléta-láb
  • A csecsemőknél gyakori szájpenész

Hogyan védekezzünk?

A gomba típusától függően többféle módon is védekezhetünk:
  • A megromlott ételek kidobásával és a gyümölcsök és zöldségek megmosásával.
  • A hűtőszekrény tisztításával és fertőtlenítésével.
  • Rendszeres kézmosással.
  • Naponta többszöri szellőztetéssel.
  • A nedves helyiségek tisztításával és fertőtlenítésével, valamint a víz eltávolításával (a csempék közötti fugákból, a csaptelepek környékéről stb.).
  • A ruhanemű, különösen a fehérnemű, a sportruházat és a lakástextilek fertőtlenítésével.
  • Légáteresztő lábbeli viselésével és/vagy a lábbeli fertőtlenítésével.

Vírusok

virus

Mik azok a vírusok?

A vírusok a legnagyobb számban jelen lévő mikroorganizmusok. Eddig mintegy 5.000 fajukat írták le, de valószínűsíthető, hogy számuk több millióra tehető. 

A baktériumokkal ellentétben nem élnek, és önállóan nem képesek szaporodni. Ahhoz, hogy szaporodni tudjanak és el tudjanak terjedni az egész testben, be kell jutniuk egy élő sejtbe.

Hol találhatók?

A beteg ember sejtjeiben, illetve általánosságban az alábbi helyeken:
  • A beteg emberben, emberen (nyál, kéz stb.). Bizonyos fertőző vírusok, például az influenza esetében a terjedés kockázatának korlátozása érdekében a lehető legnagyobb mértékben ajánlott elkerülni a beteggel való érintkezést.
  • Tárgyakon és felületeken, ahol elég hosszú ideig életben maradtak ahhoz, hogy érintkezés révén megfertőzzenek bennünket. Ez akkor fordul elő, ha megérintjük a beteg által megérintett tárgyakat (ajtókilincs, villanykapcsolók, billentyűzet stb.).
  • A levegőben, ha például egy fertőzőtt ember egy másik ember közelében tüsszög vagy köhög, és ezáltal a levegőbe juttatja a vírust, amelyet belélegezhetünk.
04_virus_mano

A vírusok okozta gyakori betegségek

  • Influenza
  • Megfázás
  • Kanyaró
  • Bárányhimlő
  • Mononukleózis
  • Herpesz
  • HIV
  • Himlő
  • Májgyulladás

Hogyan védekezzünk a vírusok ellen?

Az átviteli módok a vírustól függően eltérőek lehetnek. Általánosságban elmondható, hogy a vírusok terjedése egyszerű lépésekkel megakadályozható:
  • Papírzsebkendő használatával és annak eldobásával.
  • Szappanos vagy alkoholos kézgéllel való kézmosással.
  • Köhögés vagy tüsszentés esetén a száj és az orr eltakarásával.
  • WC-használat utáni kézmosással.
  • Beteg személy által megérintett textíliák, felületek és tárgyak rendszeres tisztításával és fertőtlenítésével.
  • A kéz gyakori szemhez, orrhoz vagy szájhoz emelésének elkerülésével, mert ezek a vírusok bejutási helyei.

Néhány példa a káros mikroorganizmusokra:

Család Faj Tünetek/betegségek

Baktériumok

Escherichia coli Gyomor-bélhurut (hasmenés, hányás, hasi fájdalmak, láz)
Baktériumok Salmonella Szalmonellózis (hasmenés, hányás, hasi fájdalmak, láz)
Baktériumok Listeria Liszteriózis (hasmenés, hányás, hasi fájdalmak, láz)
Baktériumok Staphylococcus (vagy SARM) Mandulagyulladás, bőrfertőzések, sebek szuperinfekciója, gyomor-bélhurut.
Baktériumok Pseudomonas Húgyúti, bőr-, tüdő-, szem- és fülfertőzések, fülgyulladások. Ha élelmiszer okozta: hasmenés, hasi görcsök, kiszáradás.
Baktériumok Legionella Szepszissel járó tüdőfertőzések.

Vírusok

Influenzavírus Influenza
Vírusok Herpes simplex Ajakherpesz, herpesz, bárányhimlő, övsömör
Vírusok Rotavírus Gyomor-bélhurut
Vírusok Rhinovírus Megfázás, bronchiolitis, bronhopulmonaris és más enyhe légzőszervi betegségek
Vírusok Poliovírus Poliomyelitis (láz, fáradtság, fejfájás, hányás, merev nyaki fájdalom és végtagfájdalom)
Vírusok Adenovírus Garatgyulladás, mandulagyulladás, kötőhártya-gyulladás, hörghurut és bronchopulmonaris megbetegedések
Vírusok VRS Bronchilolitis, megfázás

Gombák

Candida albicans és egyéb penészgombák Tüdőfertőzések és dermatózisok (pl. szájpenész), gombásodás
Gombák Trichofiton Atléta-láb
Gombák Aspergillus niger vagy brasilensis Háztartási penész, bronchopulmonaris (hörgő és tüdő) gyulladás