Miért fertőtlenítsünk?

Miért fertőtlenítsünk?

Egyszerűen azért, hogy elpusztítsuk az egészségre ártalmas mikroorganizmusokat. Ezek a kezünkön, a felületeken és a ruhaneműben is ott lehetnek. 

A háztartásban a baktériumok hihetetlen gyorsasággal szaporodnak. Egyetlen baktériumsejt kevesebb mint 24 órán belül milliárdos telepet hoz létre!

Disinfect
Cleaning

Egészségünk a tét!

A mikroorganizmusok átvitele anélkül történik, hogy ezt észrevennénk. Számos fertőzés közvetett érintkezés útján terjed, a kórokozók a kéz révén a szennyezett tárgyakról (ajtókilincs, telefonok, távirányító, vágódeszka stb.) a testünkbe kerülhetnek. 

Mivel kezünk a nap folyamán sok felületet érint, elsődlegesen ezáltal jutnak a kórokozók az orrunkba, szánkba és szemünkbe, vagy olyan felületekre, amelyek a mikroorganizmusokat másokhoz juttatják el.

Ha védekezni szeretnénk ezekkel a kockázatokkal szemben, a bevált higiéniai gyakorlatot kell követnünk, megfelelő tisztító- és fertőtlenítőszereket kell használnunk, mivel a hagyományos tisztítás nem teszi lehetővé a kórokozók teljes elpusztítását.

Mikor nagyobb a kockázat?

Bárki elkaphat egy fertőzést, de egyes emberek nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint mások.

Csecsemők és kisgyermekek

Születéskor a csecsemő immunrendszere még éretlen, így a baba ki van téve a fertőzéseknek. Az immunizációs folyamat már kevesebb, mint 48 órával a születés után elkezdődik, de lassan halad, ezért az újszülött még jó ideig nem védett a kórokozókkal szemben. 

A növekvő baba kíváncsisága arra ösztönzi őt, hogy fedezze fel a körülötte lévő világot. Mindent látni akar, mindent meg akar érinteni, mindent meg akar szagolni, és mindent meg akar kóstolni. Minden gond nélkül hempereg a nappali szőnyegén, vagy megnyalja a mikroorganizmusokkal szennyezett konyha padlóját! A babák kíváncsisága és az „undor” hiánya még inkább kiteszi őket a fertőzés kockázatának.

A babák és a kisgyermekek ezért veszélyben vannak, ha a környező higiénia nem kielégítő. Anélkül, hogy megszállottá válnánk, bizonyos higiéniai szabályokat mindenképpen be kell tartanunk. Ismerje meg a baba egészséges környezetére vonatkozó tippjeinket és tanácsainkat!

Child
Pregnant

Várandós nők

A terhesség elején az immunrendszer legyengül, hogy megakadályozza az embrió kilökődését. Ugyanakkor a testnek a saját szükségletei mellett a gyermek igényeit is ki kell elégítenie, hogy a magzat megfelelően fejlődhessen, ami igen megterhelő a leendő anya számára. 

Ezért kell még a jó egészségnek örvendő várandós nőknek is odafigyelniük, hogy ne kapjanak el olyan betegségeket, amelyek hátrányosan befolyásolhatják gyermekük fejlődését.

Megfelelő személyes higiéniával és étkezéssel a kismamák felesleges aggodalom nélkül élhetik át ezt az időszakot.

Idősek és/vagy betegek

A kor előrehaladtával csökken az immunrendszer hatékonysága. Az emberi test kevesebb fehérvérsejtet termel, ezáltal kevésbé védett a betegségekkel szemben. Ez a magyarázat arra, hogy miért érzékenyebbek az idős emberek. A betegek is érzékenyebbek bizonyos kórokozókkal szemben. Ez különösen igaz olyan krónikus vagy súlyos betegségek esetében, mint a cukorbetegség, a tüdőbetegségek, a szív- és érrendszeri rendellenességek vagy a rák. 

Ezért figyelni kell arra, hogy ne fertőzzük meg az ilyen betegségben szenvedő embereket, ha mi épp betegek vagyunk, és szükség esetén segítsünk nekik a tiszta környezet fenntartásában.

Elderly and sick people
Pets

Háziállatok

A háziállatok (macskák, kutyák, tengerimalacok stb.) a mindennapi élet szerves részei. Otthonunkban élnek, és esetenként még az ágyunkban is alszanak. 

A háziállatok azonban számos kórokozó vagy allergén hordozói lehetnek, amelyek többé-kevésbé súlyos betegségeket okozhatnak az emberekben. Ezért a kisállattartásból néhány alapvető higiéniai szabály is következik, amelyek az állatokra, a körülöttük élő emberekre és a környezetükre vonatkoznak.