Hogyan fertőtlenítsem a munkaterületet és az elektronikai készülékeket?

Fontos, hogy a munkaterületet – különösen ha másokkal közösen használjuk – naponta megtisztítsuk és fertőtlenítsük, hogy eltávolítsuk a felületekre és tárgyakra lerakódott esetleges kórokozókat, baktériumokat és vírusokat. Hasonlóképpen, azokat az elektronikai készülékeket is fertőtleníteni kell, amelyeket a leggyakrabban érintünk: például a táblagépeket, számítógépeket és mobiltelefonokat.

Az elektronikai készülékeket még akkor is érdemes napi rendszerességgel tisztítani és fertőtleníteni, ha nem használjuk őket másokkal közösen, mivel ezek az otthon legkritikusabb pontjai közé tartoznak.

Útmutató a munkaterületek és az elektronikai készülékek tisztításához és fertőtlenítéséhez

A munkaterület megtisztításához és fertőtlenítéséhez mikroszálas rongyot vagy törlőkendőt ajánlott használni − kerülje a súrolószivacsok használatát, amelyek megkarcolhatják a felületeket − valamint nem abrazív, azaz klórt nem tartalmazó fertőtlenítőszer ajánlott.

Tisztítás előtt kapcsolja ki és húzza ki a készülékeket, távolítsa el az akkumulátort vagy a cserélhető elemeket, és várjon néhány percet, amíg kihűlnek. Ha valamelyik eszköz tisztítására vonatkozó kérdése van, olvassa el a gyártó által mellékelt útmutatót.

A továbbiakban a felületek, tárgyak és a munkaterületen található készülékek fertőtlenítését ismertetjük:

 • Íróasztal: az íróasztalt nedves ronggyal és fertőtlenítőszerrel, például UNIVERZÁLIS FERTŐTLENÍTŐ TISZTÍTÓSZER – EUKALIPTUSZ termékkel tisztítsa meg. A tisztítószert 20 cm távolságból permetezze közvetlenül a felületre, és tiszta, nedves ronggyal oszlassa el.
 • Szék: a szék tisztításához és fertőtlenítéséhez szem előtt kell tartani annak anyagát. Bőr szék esetében használhat fertőtlenítőszeres rongyot. Ha azonban a szék szövetből készült, akkor inkább szappanos vizet vagy speciális fertőtlenítőszert, például a FERTŐTLENÍTŐ SZAGTALANÍTÓ TEXTILSPRAY – TISZTA RUHA ILLAT terméket javasoljuk. Fordítson különös figyelmet a karfára és fejtámlára, mert ezekkel érintkezik a legtöbbet.
 • Mobiltelefon vagy táblagép: Tudta, hogy egy okostelefon felületén akár harmincszor annyi baktérium lehet, mint egy WC-ülőkén? Ezért is elengedhetetlen, hogy ezeket naponta fertőtlenítsük nedves ronggyal és fertőtlenítő tisztítószerrel. A tisztítószert mindig tiszta és enyhén nedves rongyra, és soha ne közvetlenül a készülékre permetezze. Használhat fertőtlenítő törlőkendőt is, például az ÁLTALÁNOS FERTŐTLENÍTŐ TÖRLŐKENDŐ – EUKALIPTUSZ terméket.
  Ügyeljen arra, hogy a folyadékok ne érintkezzenek a fejhallgató, az akkumulátortöltő vagy a hangszóró nyílásaival. A mobiltelefon kameráját ajánlott speciális mikroszálas lencsetisztító törlőkendővel tisztítani, a mobiltelefon vagy a táblagép tokjának tisztításához pedig univerzális törlőkendőt vagy szappanos vizet használhat. Emellett megelőzésképpen ne vigye a mobiltelefont vagy a táblagépet a WC-be, használatuk előtt mosson kezet, vagy használjon hangsegéd alkalmazást, hogy elkerülje a képernyő folyamatos megérintését.
 • Számítógép: Tisztítsa meg és fertőtlenítse a leggyakrabban érintett felületeket, például a bekapcsoló gombot. Ügyeljen az USB- és egyéb csatlakozókra.
  • Billentyűzet: a billentyűk közötti rések megtisztításához használjon fertőtlenítőszerrel benedvesített fogkefét. A billentyűzet felületét nedves ronggyal vagy ÁLTALÁNOS FERTŐTLENÍTŐ TÖRLŐKENDŐ – EUKALIPTUSZ termékünkkel törölje át.
  • Egér: nagyobb hangsúlyt kell fekteti a kezünkkel és az ujjainkkal érintkező felületekre. Egérpad használata esetén ezt is érdemes fertőtlenítőszerrel átitatott ronggyal áttörölni.
 • Monitor: tisztítsa meg a külső területet, azaz a széleket és a gombokat. A képernyőt áttörölheti speciális képernyőtisztító termékkel és száraz ronggyal.
 • Fülhallgató: Ha munka közben Ön is fülhallgatóval hallgat zenét, ezt is fontos fertőtleníteni. Használjon fertőtlenítőszeres mikroszálas kendőt. A fülhallgatóknak csak a külső részét tisztítsa meg, a résekben felgyülemlett szennyeződéseket pedig fogkefével távolítsa el.
 • USB-készülékek (pendrive-ok, merevlemezek) és akkumulátortöltők: ezeket nedves ronggyal tisztítsa meg, és kerülje a fém részek megérintését.
 • Aktivitásmérő karkötők és okosórák: Ha vízállóak, szappanos vízzel tisztítsa meg ezeket.

A munkaterület és az elektronikai készülékek megtisztítása és fertőtlenítése után ne felejtsen el szappannal kezet mosni vagy hidroalkoholos kézfertőtlenítő zselét használni.

Hogyan tehetjük kellemesebbé a távmunkát?

A munkaterület tisztán tartásán és fertőtlenítésén túl a hatékonyság növelése és a stressz csökkentése érdekében elengedhetetlen a munkaterület és a munka megszervezése. Ha Ön nem szokott otthonról dolgozni és nem tudja, hogyan kezdjen hozzá, adunk néhány tippet, amelyek kellemesebbé fogják tenni munkanapjait.

 • Készítsen időbeosztást: a koncentráció és a hatékonyság fenntartása érdekében határozza meg a munkanap kezdetének és végének idejét és a szünetek időpontját. Ha lehetséges, próbálja a munkaidejét a családja igényeihez igazítani.
 • Minden reggel öltözzön fel: tartsa meg azt a szokását, hogy a munka megkezdése előtt felöltözik és tisztálkodik.
 • Alakítson ki megfelelő munkaterületet: amennyiben lehetséges, külön helyiségben, megfelelő világítással és kényelmes széken ülve dolgozzon. A munkaasztal legyen elég nagy és rendelkezzen a munkavégzéshez szükséges eszközökkel.
 • Kollégáival tartsa fenn a napi kapcsolatot.