A konyha alapos tisztítást igénylő hely, mivel itt kezeljük, készítjük és tartósítjuk az élelmiszereket, és mert ebben a helyiségben gőz, páratartalom és hő halmozódik fel.
A fenti tulajdonságok miatt a konyha fokozottan kedvez a baktériumok és kórokozók elszaporodásának.
Mire kell különös hangsúlyt fektetni a takarítás során?
A mikróbák a rongyokban és a szivacsokban – az edények és a munkalapok tisztításához leggyakrabban használt eszközökben – halmozódnak fel igazán. Ha két használat között nem fertőtlenítjük ezeket, akkor rendkívül kedvező helyet teremtünk a baktériumok elszaporodásához. A súrolószivacsok és a konyharuhák kellemetlen szagát épp a bennük található baktériumok okozzák.
A vágódeszkák a baktériumok kialakulásának fő forrásai lehetnek. Nyers hús darabolása után a deszkákat alaposan meg kell tisztítani, hogy elkerüljük az élelmiszerek keresztszennyeződését. A legjobb, ha a különféle ételek feldarabolására különböző vágódeszkát használ: egyet húshoz, egyet zöldségekhez, és különbséget tesz a nyers és főtt ételek között is.
A konyha tisztításakor ajánlott szem előtt tartani a Charles Gerba mikrobiológus által kidolgozott fertőtlenítési rutint, amely különbséget teszi a napi fertőtlenítést igénylő legszennyezettebb területek, és a kevésbé rendszeres fertőtlenítést igénylő területek között:
- Napi fertőtlenítést igényelnek:
- Szivacsok és konyharuhák
- Vágódeszka
- Csaptelep és lefolyó
- Hetente háromszori fertőtlenítést igényelnek:
- Munkalap
- Fertőtlenítés hetente:
- Konyhapadló
Érdemes kiemelt figyelmet szentelni a háztartási gépekre, különösen az élelmiszerekkel közvetlenül érintkezőkre, például a hűtőszekrényre. Ugyanakkor nem szabad elfeledkeznünk a háztartási kisgépekről, a kávéfőző tartálya például a páratartalom és a sötétség következtében fokozottan kedvez a baktériumok és gombák elszaporodásának.
A konyha alapos tisztításához, valamint gyors és biztonságos fertőtlenítéséhez nem elég mosószert és vizet használni, mert ezek nem pusztítják el teljesen a kórokozókat. A FERTŐTLENÍTŐ KONYHAI TISZTÍTÓSZER könnyedén eltávolítja a zsírt és a szennyeződéseket, miközben alaposan fertőtlenít is, ezáltal megkönnyítve a takarítást. Klórt nem tartalmaz, nem tesz kárt a felületekben, és elpusztítja az emésztőrendszeri fertőzéseket okozó baktériumok, így a Listeria, a Salmonella és az E-coli 99,9%-át.