Jelenlegi hely

Ossza meg saját tanácsát:

Konyhai tippek

  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy a nyers élelmiszerek feldolgozásához külön eszközöket (kés, vágódeszka, stb.) használjunk.
  • A hűtőszekrényben tartson 0-4°C fokot és a lehető leggyakrabban tisztítsa.
  • A szemetest legalább hetente egyszer mossa ki.
  • Előfordulhat, hogy a friss tojások is tartalmaznak szalmonella baktériumot az egészségre nem ártalmas mennyiségben, melyek azonban nagyon gyorsan elszaporodhatnak és számuk elérheti, illetve meghaladhatja az egészségre ártalmatlan küszöbértéket. 20 °C-nál magasabb hőmérsékleten történő tároláskor a friss tojásokban található baktériumok mennyisége egyetlen éjszaka alatt 5-ről 100 milliárdra nőhet. Ezért a tojást mindig megfelelő körültekintéssel szabad csak felhasználni a konyhában. Kutatók egy kísérlet során szalmonellával fertőzött tojásból készítettek panírt. Majd megvizsgálták a tojás felverésére használt edény körül található, előzetesen sterilizált tárgyakat. A tojás villával történő felverése után a szalmonella baktériumok az edény mintegy 1 méteres körzetében mindenhol (az ajtókilincsen, a falon, a vízcsapon, a konyhapulton, a konyhaszekrény fogantyúin és a padlón stb.) megtalálhatók voltak. A tojás elektromos habverővel, lefedetlen tálban történő felverésekor az edénytől 3-4 méter távolságban is megtalálták a szalmonella baktériumokat. Következtetésképp elmondható, hogy javasolt a tojást zárt edényben felverni, majd az edényt használat után alaposan fertőtleníteni.