Mik azok a mikroorganizmusok?
A mikróbák vagy mikroorganizmusok olyan szabad szemmel nem látható élőlények, melyek a földi élethez nélkülözhetetlenek, ugyanakkor az emberek számára lehetnek jótékony hatásúak, de veszélyesek is (fertőző betegségek terjesztése, ételmérgezés).
Baktériumok
Mik azok a baktériumok?
A baktériumok élő mikroorganizmusok, amelyek a sejtosztódás révén önállóan is képesek szaporodni.
Nem mindegyik baktérium veszélyes. Vannak az emberek számára nélkülözhetetlen jó baktériumok: ilyenek például az emésztőrendszerben található, az emésztést vagy a K-vitamin előállítását segítő baktériumok. Más baktériumokat a szennyvízkezelésnél és az élelmiszeriparban, például a joghurt- vagy sajtgyártás során és az ipari gyógyszergyártásnál használnak. Vannak azonban olyan kórokozóknak nevezett rossz baktériumok is, amelyek fertőzéseket és betegségeket okozhatnak. 5000 fajból körülbelül száz tekinthető kórokozónak.
Hol találhatók a baktériumok?
A baktériumok mindenütt jelen vannak: a vízben, a növényekben, a levegőben, az ételeinkben és a kezünkön is. Olyan nagy számban vannak jelen, hogy számítások szerint az emberi testben tízszer több baktériumsejt van, mint emberi sejt!
Otthonainkban a baktériumok a meleg, nedves és nagy igénybevételű helyeken szeretnek elszaporodni. Ezért ezek elsősorban a WC-ben, a fürdőszobában, a konyhában, a tárgyakon (villanykapcsolók, billentyűzetek, telefonok stb.) találhatók meg, de még a textíliákon is van belőlük.
Vigyázni kell azonban a tévhitekkel, mert egyes baktériumok (például a listeria) rendkívül alacsony hőmérsékleten, akár a hűtőszekrényben is képesek szaporodni.
Baktériumok okozta gyakori betegségek
- Gyomor-bélhurut
- Agyhártyagyulladás
- Kötőhártya-gyulladás
- Fogszuvasodás
- Ételmérgezés (szalmonella, listeria...)
- Húgyúti fertőzések
- Bőrfertőzések (körömágygyulladás, tályog...)
- Fül-orr-gégészeti fertőzések (hörghurut, fülgyulladás, mandulagyulladás...)
Hogyan védekezzünk a baktériumok ellen?
- Szappanos vagy alkoholos KÉZFERTŐTLENÍTŐ KÉZTISZTÍTÓ ZSELÉVEL való kézmosással, kéztisztítással WC-használat után, étkezés előtt, vagy tárgyakkal való érintkezés után (különösen nyilvános helyeken).
- Élelmiszerekkel érintkező felületek tisztításával és fertőtlenítésével.
- Élelmiszerek alapos hőkezelésével.
Gombák
Mik azok a gombák?
A gombák sejtmagot tartalmazó sejtekből álló, nem vagy alig mozgó mikroorganizmusok, amelyek kiterjedt bolyhos kolóniákat hoznak létre. Rendkívül sokféle gombafajta létezik; ezek közé sorolható például a penész vagy az élesztő.
A gombákat széles körben használják az élelmiszeriparban és a biotechnológiai iparban, különösen erjesztéshez, enzimek előállításához és antimikrobiális szerek előállításához, valamint a zöld technológiákhoz, környezet-méregtelenítő hatásuknak köszönhetően pedig szennyezésmentesítéshez (víz, levegő vagy talaj) is.
Az élesztőket (egysejtű gombákat) bor, sör, kenyér és antibiotikumok előállításához használják.
Egyes gombák azonban betegségek okozói lehetnek.
Hol találhatók a gombák?
Gombák okozta gyakori betegségek
- Az aspergillosis, melynek leggyakoribb fajtája a bronchopulmonalis aspergillosis, köhögést és légzési nehézségeket okoz
- Gombás intimfertőzés
- Köröm- és lábgomba, például az atléta-láb
- A csecsemőknél gyakori szájpenész
Hogyan védekezzünk?
- A megromlott ételek kidobásával és a gyümölcsök és zöldségek megmosásával.
- A hűtőszekrény tisztításával és fertőtlenítésével.
- Rendszeres kézmosással.
- Naponta többszöri szellőztetéssel.
- A nedves helyiségek tisztításával és fertőtlenítésével, valamint a víz eltávolításával (a csempék közötti fugákból, a csaptelepek környékéről stb.).
- A ruhanemű, különösen a fehérnemű, a sportruházat és a lakástextilek fertőtlenítésével.
- Légáteresztő lábbeli viselésével és/vagy a lábbeli fertőtlenítésével.
Vírusok
Mik azok a vírusok?
A vírusok a legnagyobb számban jelen lévő mikroorganizmusok. Eddig mintegy 5.000 fajukat írták le, de valószínűsíthető, hogy számuk több millióra tehető.
A baktériumokkal ellentétben nem élnek, és önállóan nem képesek szaporodni. Ahhoz, hogy szaporodni tudjanak és el tudjanak terjedni az egész testben, be kell jutniuk egy élő sejtbe.
Hol találhatók?
- A beteg emberben, emberen (nyál, kéz stb.). Bizonyos fertőző vírusok, például az influenza esetében a terjedés kockázatának korlátozása érdekében a lehető legnagyobb mértékben ajánlott elkerülni a beteggel való érintkezést.
- Tárgyakon és felületeken, ahol elég hosszú ideig életben maradtak ahhoz, hogy érintkezés révén megfertőzzenek bennünket. Ez akkor fordul elő, ha megérintjük a beteg által megérintett tárgyakat (ajtókilincs, villanykapcsolók, billentyűzet stb.).
- A levegőben, ha például egy fertőzőtt ember egy másik ember közelében tüsszög vagy köhög, és ezáltal a levegőbe juttatja a vírust, amelyet belélegezhetünk.
Vírusok okozta gyakori betegségek
- Influenza
- Megfázás
- Kanyaró
- Bárányhimlő
- Mononukleózis
- Herpesz
- HIV
- Himlő
- Májgyulladás
Hogyan védekezzünk a vírusok ellen?
- Papírzsebkendő használatával és annak eldobásával.
- Szappanos vagy alkoholos kézgéllel való kézmosással.
- Köhögés vagy tüsszentés esetén a száj és az orr eltakarásával.
- WC-használat utáni kézmosással.
- Beteg személy által megérintett textíliák, felületek és tárgyak rendszeres tisztításával és fertőtlenítésével.
- A kéz gyakori szemhez, orrhoz vagy szájhoz emelésének elkerülésével, mert ezek a vírusok bejutási helyei.
Néhány példa a káros mikroorganizmusokra
Család | Faj | Tünetek/betegségek |
---|---|---|
Baktériumok |
Escherichia coli | Gyomor-bélhurut (hasmenés, hányás, hasi fájdalmak, láz) |
Baktériumok | Salmonella | Szalmonellózis (hasmenés, hányás, hasi fájdalmak, láz) |
Baktériumok | Listeria | Liszteriózis (hasmenés, hányás, hasi fájdalmak, láz) |
Baktériumok | Staphylococcus (vagy SARM) | Mandulagyulladás, bőrfertőzések, sebek szuperinfekciója, gyomor-bélhurut. |
Baktériumok | Pseudomonas | Húgyúti, bőr-, tüdő-, szem- és fülfertőzések, fülgyulladások. Ha élelmiszer okozta: hasmenés, hasi görcsök, kiszáradás. |
Baktériumok | Legionella | Szepszissel járó tüdőfertőzések. |
Vírusok |
Influenzavírus | Influenza |
---|---|---|
Vírusok | Herpes simplex | Ajakherpesz, herpesz, bárányhimlő, övsömör |
Vírusok | Rotavírus | Gyomor-bélhurut |
Vírusok | Rhinovírus | Megfázás, bronchiolitis, bronhopulmonaris és más enyhe légzőszervi betegségek |
Vírusok | Poliovírus | Poliomyelitis (láz, fáradtság, fejfájás, hányás, merev nyaki fájdalom és végtagfájdalom) |
Vírusok | Adenovírus | Garatgyulladás, mandulagyulladás, kötőhártya-gyulladás, hörghurut és bronchopulmonaris megbetegedések |
Vírusok | VRS | Bronchilolitis, megfázás |
Gombák |
Candida albicans és egyéb penészgombák | Tüdőfertőzések és dermatózisok (pl. szájpenész), gombásodás |
---|---|---|
Gombák | Trichofiton | Atléta-láb |
Gombák | Aspergillus niger vagy brasilensis | Háztartási penész, bronchopulmonaris (hörgő és tüdő) gyulladás |