Koronavírus elleni küzdelem – Tisztítás és fertőtlenítés

Koronavírus elleni küzdelem - Tisztítás és fertőtlenítés

Útmutató az otthona megfelelő tisztításához és fertőtlenítéséhez
*Hatékony a SARS-COV2 ellen az EN 14476 szabvány szerint
Coronavirus
Covid19
Coronavirus

Mi a COVID-19?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint a koronavírusok (CoV) egy kiterjedt víruscsalád, amely mind az állatok, mind az emberek körében okozhat betegségeket. Az embereknél a koronavírusok légúti fertőzéseket okoznak, amelyek az esetek többségében enyhe tünetekkel járnak. Azonban komolyabb betegségeket – például az először 2012-ben regisztrált közel-keleti, légzőszervi tünetegyüttest okozó koronavírust (MERS) és a 2002-ben regisztrált súlyos akut légzőszervi szindrómát okozó koronavírust (SARS) – is okozhatnak. A SARS-CoV-2 egy új, emberekre veszélyes koronavírus-törzs, amelynek első megjelenését 2019 decemberében észlelték Vuhan városában (Hupei tartomány, Kína), ahonnan más országokba, köztük Magyarországra is átterjedt. A vírus által okozott betegség neve COVID-19.

Hogyan terjed a COVID-19?

Amikor egy fertőzött személy beszél, köhög vagy kifújja a levegőt, az orrából vagy a szájából cseppek kerülnek a környezetében található tárgyakra és felületekre. Ha egy nem fertőzött személy megérinti ezeket a felületeket, majd a száját, az orrát vagy a szemét, akkor megfertőződhet és elkaphatja a COVID-19 betegséget, de úgy is megfertőződhet, ha belélegzi a fertőzött személy által beszéd, köhögés vagy kilégzés közben a levegőbe juttatott cseppeket.

Mit tehetek a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében?

Mindannyian tehetünk megelőző intézkedéseket, hogy csökkentsük a COVID-19 általi megfertőződés vagy a betegség átadásának esélyét.

 • Mosson gyakran és alaposan kezet szappannal, vagy ennek hiányában használjon hidroalkoholos kézfertőtlenítőt.
 • Ne érjen a szeméhez, orrához és szájához.
 • Egyszer használatos zsebkendőbe vagy a könyökébe köhögjön vagy tüsszentsen. Soha ne a kezébe köhögjön vagy tüsszentsen.
 • Tisztítsa meg és fertőtlenítse a közösen használt vagy gyakran érintett felületeket.
 • Maradjon otthon, és kizárólag létfontosságú okokból hagyja el otthonát, ezzel minimálisra csökkentve azoknak a személyeknek a számát, akikkel érintkezik
 • Tartson másoktól kétméteres távolságot
 • Mindig tartsa be a helyi hatóságok utasításait.
stop_covid_2

Hatékonyak a Sanytol termékek a COVID-19 betegséggel szemben?

Noha az új vírus (SARS-CoV-2) hatékonysági vizsgálatokhoz még nem áll rendelkezésre, már több Sanytol terméket (pl. UNIVERZÁLIS FERTŐTLENÍTŐ TISZTÍTÓSZER – EUKALIPTUSZ, SANYTOL FERTŐTLENÍTŐ PADLÓ- ÉS FELÜLETTISZTÍTÓ, SANYTOL KÉZFERTŐTLENÍTŐ KÉZTISZTÍTÓ ZSELÉ és FERTŐTLENÍTŐ SZAGTALANÍTÓ TEXTILSPRAY) vizsgáltak és találtak hatékonynak az ugyanazon vírustörzsbe tartozó 229E humán koronavírus ellen. 

A tudományos közösség feltételezése szerint ugyanaz a víruscsalád, ebben az esetben a koronavírus nagyon hasonló szerkezetet mutat, ezért a fertőtlenítőszerekkel szembeni érzékenysége sem változhat. Következésképpen az említett SANYTOL termékek várhatóan hatékonyak lesznek a COVID-19 vírus ellen.

Otthoni fertőtlenítéshez használható termékek

Felületek tisztításához és fertőtlenítéséhez:

SANYTOL UNIVERZÁLIS FERTŐTLENÍTŐ TISZTÍTÓSZER

 • Univerzális Fertőtlenítő Tisztítószer - Eukaliptusz
 • A 229E humán koronavírus mellett az A típusú influenza (H1N1), a baktériumok (például S. aureus vagy E. coli) és a háztartásban leggyakoribb gombák (például a Candidiasis vagy a növényi penész okozója) ellen is hatékony.

SANYTOL FERTŐTLENÍTŐ KONYHAI TISZTÍTÓSZER

 • Fertőtlenítő tisztítószer felületekhez.
 • Hatékony az A típusú influenza (H1N1), a baktériumok (például S. aureus vagy E. coli) és a háztartásban leggyakoribb gombák (például a Candidiasis vagy a növényi penész okozója) ellen.

SANYTOL UNIVERZÁLIS FÜRDŐSZOBAI TISZTÍTÓSZER

 • Fertőtlenítő tisztítószer felületekhez.
 • Hatékony az A típusú influenza, a baktériumok és a háztartásban leggyakoribb gombák ellen.

SANYTOL FERTŐTLENÍTŐ PADLÓK ÉS FELÜLETEK

 • Fertőtlenítő tisztítószer padlókhoz és felületekhez.
 • A 229E humán koronavírus mellett az A típusú influenza (H1N1), a baktériumok (pl. S. aureus vagy E. coli) és a háztartásban leggyakoribb gombák (pl. a Candidiasis vagy a növényi penész okozója) ellen is hatékony.

Kézhigiéniához:

SANYTOL FERTŐTLENÍTŐ KÉZTISZTÍTÓ ZSELÉ

 • Kézfertőtlenítő zselé.
 • Víz használata nélkül elpusztítja a kórokozókat

TEXTÍLIÁK FERTŐTLENÍTÉSÉHEZ:

SANYTOL FERTŐTLENÍTŐ SZAGTALANÍTÓ TEXTILSPRAY

 • Textilek és felületek fertőtlenítésére.
 • A 229E humán koronavírus mellett vírusok széles spektruma, például az A típusú influenza (H1N1), adenovírusok és poliovírusok, valamint baktériumok és gombák ellen is hatékony.

SANYTOL FERTŐTLENÍTŐ MOSÓSZER

 • Textilek fertőtlenítésére.
 • Hatékony a baktériumokkal, gombákkal és az influenzával (A H1N1) szemben.
 • Már 20ºC-on hatékony.

SANYTOL FERTŐTLENÍTŐ FOLTELTÁVOLÍTÓ POR

 • Fertőtleníti a textileket és eltávolítja a foltokat.
 • A 229E humán koronavírus mellett az A típusú influenza (H1N1), a parvovírus, a baktériumok és a háztartásban leggyakoribb gombák ellen is hatékony.
 • Már 20 ºC-on hatékony.

Otthona fertőtlenítése

GYAKORI KÉRDÉSEK

Hatékonyak a Sanytol termékek a SARS-CoV-2 koronavírussal szemben?

Noha az új vírus (SARS-CoV-2) hatékonysági vizsgálatokhoz még nem áll rendelkezésre, már több Sanytol terméket (pl. UNIVERZÁLIS FERTŐTLENÍTŐ TISZTÍTÓSZER – EUKALIPTUSZT, SANYTOL FERTŐTLENÍTŐ PADLÓ- ÉS FELÜLETTISZTÍTÓ, SANYTOL KÉZFERTŐTLENÍTŐ KÉZTISZTÍTÓ ZSELÉ és FERTŐTLENÍTŐ SZAGTALANÍTÓ TEXTILSPRAY) vizsgáltak és találtak hatékonynak az ugyanazon vírustörzsbe tartozó 229E humán koronavírus ellen, ezért várhatóan az említett SANYTOL termékek a COVID-19 vírus ellen is hatékonyak lesznek.

Hány órán keresztül tart a Sanytol hatása?

A termék felvitele után a felület attól függően marad hosszabb vagy rövidebb ideig mentes a mikroorganizmusoktól, hogy a potenciálisan kórokozóhordozó tárgyakkal milyen módon érintkezik. Ha a felület gyakran érintkezik más tárgyakkal, minden használat után fertőtleníteni kell.

Milyen otthoni felületeket kell a leggyakrabban fertőtleníteni?

A fürdőszoba, a konyha és a nappali azok a helyiségek, amelyekben a legtöbb a kórokozó. Az említett helyiségek mellett azokat az eszközöket és tárgyakat is meg kell tisztítani és fertőtleníteni, amelyeket a leggyakrabban megérintünk, például a televízió távirányítóját, a telefonokat, a kilincseket, a csaptelepeket, a villanykapcsolókat, a játékokat, a számítógépet stb.

Fertőtlenítsem a ruhákat és más textileket?

Bár nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a COVID-19 a ruházaton keresztül is terjedhet, vagy hogy a textíliákban megmarad, az utcán használt ruházatot a szokásos mosószerrel vagy textil-fertőtlenítőszerrel ajánlott kimosni. A kórokozók teljes eltávolítására válasszon magas hőmérsékletű (60 ºC) mosóprogramot, és ennek lejárta után teregesse ki és hagyja megszáradni a ruhákat.