Hogyan tisztítsuk és fertőtlenítsük megfelelően a fürdőszobát a koronavírus-fertőzés megakadályozása érdekében?

A koronavírus terjedésének megelőzésére a hatóságok a személyes higiénia fokozását és az otthonunk fokozottabb tisztítását és fertőtlenítését javasolják.

A fürdőszoba az egyik olyan helyiség, ahol a legtöbb kórokozó felgyülemlik − a meleg környezet és a magas páratartalom elősegíti a mikróbák megjelenését és elszaporodását −, ezért a fertőző betegségek otthoni átadásának elkerülése érdekében ezt rendszeresen tisztítani és fertőtleníteni kell. Ezekben a hetekben tanácsos változtatni néhány szokásunkon és a leggyakrabban érintett felületeket naponta fertőtleníteni, hogy megakadályozzuk a COVID-19 családtagok közötti terjedését.

Javaslatok a fürdőszoba fertőtlenítésére a koronavírus világjárvány idején

Az első és legfontosabb javaslat az, hogy a takarítást mindig egészséges, azaz COVID-19 tüneteit nem mutató személy végezze. A baktériumokkal és vírusokkal való közvetlen érintkezés elkerülésére a tisztításhoz használjon kesztyűt. Ezután ne felejtsen el szappannal kezet mosni vagy hidroalkoholos kézfertőtlenítő zselét használni.

A fürdőszobát ajánlott először szappanos vízzel vagy közönséges tisztítószerrel megtisztítani, majd megfelelő fertőtlenítőszerrel, például FERTŐTLENÍTŐ FÜRDŐSZOBAI TISZTÍTÓSZERREL fertőtleníteni.

A fürdőszoba következő részeit kell naponta fertőtleníteni:

 • Az ajtók, ablakok, fiókok és szekrények kilincseit és fogantyúit
 • A mosdókagylókat és csaptelepeket
 • A víztartály gombját és az ajtó kilincsét
 • A villanykapcsolókat, gombokat és nyomógombokat
 • A bidét
 • A WC csészét: ennek tisztításához külön rongyot ajánlott használni. A fertőtlenítés után a rongyot rögtön tegye a mosógépbe, hogy ne érintkezzen más felületekkel.

A fürdőszobában alkalmazható további tippek:

 • A fogkeféket tegye külön poharakba, hogy ne érintkezzenek egymással.
 • A család minden tagja külön törölközőt használjon, azaz kerülni kell a közös törölközők használatát. A törölközőket heti egyszer cserélje le és 60ºC-on mossa ki a szokásos mosószerrel vagy textilfertőtlenítővel.
 • Szivacsot és/vagy mosdókesztyűt ne használjanak közösen, ügyeljen arra, hogy ezek egymástól távol száradjanak meg, és ne érintkezzenek egymással.
 • Mossa fel a padlót klórmentes fertőtlenítőszerrel, például FERTŐTLENÍTŐ PADLÓ- ÉS FELÜLETTISZTÍTÓVAL, hogy eltávolítsa a kórokozókat, baktériumokat és vírusokat.

Ha a család valamelyik tagja a COVID-19 tüneteit észleli magán, elkapta a betegséget vagy pozitívan tesztelt személlyel való érintkezés után karanténba kerül, a tisztítást és fertőtlenítést még szigorúbban kell venni.

Általános tanácsok a baktériumok, kórokozók és vírusok elszaporodásának megakadályozására a fürdőszobában

A mindennapi életben az alábbi tippeket alkalmazhatja a kórokozók és a baktériumok fürdőszobai elszaporodásának minimalizálására:

 • Távolítsa el a nedvességet a fürdőszoba padlójáról és falairól, különös tekintettel a sarkokra, mert a nedvesség felhalmozódása elősegíti a baktériumok és gombák, például a penész elszaporodását.
 • Törölje szárazra azokat a felületeket, ahol a legtöbb víz halmozódik fel, például a mosdókagylót és a zuhanyt. Távolítsa el a szappan, a krémek és a testápoló olajok maradványait is.
 • Hacsak lehet, szellőztesse a fürdőszobát a magas páratartalom megszüntetése érdekében.
 • A törölközőket, szivacsokat és mosdókesztyűket tartsa a lehető legszárazabban, és lehetőség szerint használat után szabad levegőn kiterítve hagyja megszáradni őket.