13 hamis állítás a koronavírussal kapcsolatban, melyeket nem szabad sem elhinni, sem megosztani

Az új koronavírus és az általa okozott betegség, a COVID-19, még mindig kevéssé ismert az egészségügyi hatóságok és a lakosság előtt.

Jelenleg szinte az egész világon veszélyhelyzet van, és mindenki feszülten figyeli az új világjárvánnyal kapcsolatban terjesztett információkat. Fontos azonban, hogy kizárólag a hivatalos forrásokból származó információkra figyeljünk, mivel a közösségi médiát gyorsan elárasztották az álhírek arról, hogy hogyan lehet megállítani a koronavírus terjedését és kezelni a COVID-19-et.

Az álhírek fokozott kockázatot jelentenek, különösen az egészségügy terén, mivel közvetlenül érintik az emberek egészségét és jóllétét. Ezért fontos, hogy különválasszuk a megosztásra kerülő valódi információkat a hiedelmektől.

1. TÉVHIT: A koronavírus olyan, mint az influenza
Kerülni kell a két betegség összehasonlítását.
Noha igaz, hogy a koronavírusnak kitett számos egészséges fiatalnál a szezonális influenzához hasonló tünetek figyelhetők meg, a két betegség különbözik egymástól.
Ki kell hangsúlyozni, hogy a COVID-19 sokkal fertőzőbb, mint az influenza, és a halálozási aránya is magasabb. Emellett még mindig nem tudunk eleget a betegségről.

2. TÉVHIT: Ha maszkot használok, nem fogom elkapni a betegséget
A használata, bár igen megosztó téma, jelenleg sok országban kötelező. A maszkok csak akkor hatékonyak, üzletekben és közösségi közlekedési eszközökön Magyaroroszágon is. A maszkok csak akkor hatékonyak, ha megfelelően használjuk és fertőtlenítjük őket, és használatuk mellett gyakori szappanos kézmosást és fertőtlenítő kézmosó gélt is alkalmazunk.

3. TÉVHIT: A koronavírus világjárvány a meleg miatt nyáron lassulni fog
Az influenzavírus és a megfázások a magasabb hőmérséklet miatt tavasszal gyengülnek.
Bár 2020 és 2021 nyarán valóban csökkent a járvány terjedésének sebessége, sajnos nincs garancia arra, hogy a hőmérséklet emelkedésével a koronavírus minden évben gyengülni fog.

4. TÉVHIT: A koronavírus meleg és párás éghajlaton terjed
A koronavírus az éghajlati viszonyoktól függetlenül bárhol fertőzhet.

5. TÉVHIT: A koronavírus a levegőben nagy távolságra is képes terjedni
A koronavírus egy légzőszervi megbetegedést okozó vírus, amely elsősorban fertőzött emberrel való érintkezés útján, cseppfertőzéssel terjed, amikor valaki beszél, köhög vagy tüsszent. Ezek a cseppek túl nehezek ahhoz, hogy a levegőben nagy távolságra is képesek legyenek terjedni.

6. TÉVHIT: Az antibiotikumok hatékonyan megelőzik és kezelik a koronavírusfertőzést
Az antibiotikumok csak baktériumok ellen hatásosak. Mivel a koronavírus (SARS-CoV-2) egy vírus, a fertőzés megelőzésére vagy kezelésére antibiotikum nem alkalmazható.

7. TÉVHIT: A kedvtelésből tartott állatok átvihetik a koronavírust
A WHO tájékoztatása szerint nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a kedvtelésből tartott állatok átadják a COVID-19 vírust vagy szenvednek a betegségtől.

8. TÉVHIT: A COVID-19 szúnyogcsípéssel is terjedhet
A koronavírus egy légzőszervi megbetegedést okozó vírus, amely elsősorban fertőzött emberrel való érintkezés útján, cseppfertőzéssel terjed, amikor valaki beszél, köhög vagy tüsszent.
Nincs információ vagy bizonyíték arra, hogy a COVID-19 szúnyogcsípés útján terjed.

9. TÉVHIT: A gyermekek immunisak a koronavírussal szemben
2020 során a regisztrált esetek kis része volt gyermek, és az esetek túlnyomó többségében a betegség szövődmények nélkül zajlott le náluk. Jelenleg azonban egyre több gyermeket betegít meg a koronavírus, akik között nagyobb a súlyos állapotúak aránya is.
Következesképpen úgy tűnik, hogy a gyerekek sem immunisak a vírusra. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a gyermekek átadhatják a fertőzést a felnőtteknek, akiknél gyakrabban alakulhatnak ki súlyos komplikációk.

10. TÉVHIT: A terhes nők átadják a koronavírust a magzatnak
A WHO szerint az első kutatások azt mutatják, hogy a vírus nagyon kicsi eséllyel jut át ​a csecsemőt az anyaméhben körülvevő magzatvízbe vagy a köldökzsinórvérbe. 
A fő kockázat az, hogy miközben a csecsemőt a COVID-19 vírussal fertőzött anya táplálja, a közeli érintkezés elősegíti a betegség cseppfertőzéssel való átadását. Ezért a csecsemő megérintése előtt tanácsos kezet mosni, valamint mellszívót vagy cumisüveget használni, és a szoptatás ideje alatt a maszk használata is megfontolandó.

11. TÉVHIT: A koronavírust nem lehet többször elkapni
A szakértők egyetértenek abban, hogy a COVID-19 vírussal fertőzött személyeknél a betegség után néhány hónapig tartó immunitás alakul ki a vírussal szemben, ennek az időszaknak a hossza azonban jelenleg nem határozható meg pontosan.
Az is igaz viszont, hogy előfordultak olyan esetek, akiket gyógyultnak nyilvánítottak, majd ismét pozitívan teszteltek a vírusra. Ezzel kapcsolatban a szakértők arra mutatnak rá, hogy noha a vizsgálatok még folyamatban vannak, ezekben az esetekben minden bizonnyal a vírus felerősödéséről, nem pedig újrafertőződésről van szó.
Mindazonáltal a WHO azt ajánlja, hogy a megfertőződött személyek a betegség leküzdése után még 14 napig maradjanak karanténban, hogy biztosak lehessenek a fertőzésre utaló jelek hiányában.

12. TÉVHIT: Megfelelő táplálkozással a koronavírus megelőzhető
A koronavírus-fertőzés a táplálkozással nem előzhető meg. A kiegyensúlyozott táplálkozást is magában foglaló egészséges életmód azonban segít az erős immunrendszer megőrzésében.

13. TÉVHIT: A forró víz vagy a gyógyteák fogyasztása segít a koronavírus leküzdésében
A forró folyadék fogyasztása nem módosítja az emberek valós testhőmérsékletét. A WHO figyelmeztet arra, hogy nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a magas hőmérséklet elpusztítja a koronavírust.

Ugyanez igaz a gargalizálásra és a szájöblítésre is.

Ezek valóban elpusztíthatják a nyálban található egyes mikroorganizmusokat. A gargalizálás azonban nem akadályozza meg, hogy a vírus a légzőszervekbe jusson, ezért nem véd a koronavírus-fertőzés ellen.4.