Padló és egyéb felületek

Az otthon azon helyszínek egyike, ahol több figyelmet kellene szentelni a higiéniának és mikrobiális fertőzések megelőzésének, hiszen az emberek idejük több, mint 75%-át a négy fal között töltik, így az otthon fontossága kiemelkedő. Megfelelő termékekkel történő fertőtlenítésével sokat tehet saját és családja egészségéért, jólétéért.

A kézzel és élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő felületek a keresztfertőzések jelentős kockázati tényezői, mivel a kórokozók nagyon sokféle típusa megtalálható rajtuk.

A padlók és szőnyegek is potenciális fertőzéshordozók, mivel kapcsolatba kerülnek a fő külső szennyeződési forrásnak számító cipőkkel (és az azokon található váladékokkal, ürülékkel, stb.)

A fertőzésveszélyek négy típusát különböztetjük meg:  

  1. A nyirkos helyiségek és egyes berendezések – például szifonok, lefolyók, szaniterek, stb. – különösen kedveznek a mikrobák szaporodásának. Azonban a rendszeres fertőtlenítés elegendő a mikrobák keltette kockázat kordában tartásához.
  2. A testápoláshoz és a lakás tisztításához használt eszközökön – szivacsokon, kendőkön, kesztyűkön, törölközőkön, stb. – is nagyon sok kórokozó található. Ezek a keresztfertőzések legjelentősebb forrásai, tekintve, hogy minden családtaggal napi szinten érintkezésbe kerülnek. Éppen ezért ezeket naponta tisztítani kell.
  3. A kezekkel, valamint étellel kapcsolatba kerülő felületek is jelentős fertőzési forrásnak számítanak. Amennyiben nem gondoskodunk megfelelően kezünk, illetve ezen felületek tisztaságáról, az egész család könnyen megfertőződhet.
  4. Egyéb felületek: ebbe az utolsó csoportba tartoznak a fertőzés kockázatának kevésbé kitett tárgyak és helyek, például padlók, rongyok, nappaliban található felületek, hálószobák, bútorok.