13 hamis állítás a koronavírussal kapcsolatban, amelyet nem szabad elhinni, sem megosztani
Ossza meg saját tanácsát:

13 hamis állítás a koronavírussal kapcsolatban, amelyet nem szabad elhinni, sem megosztani

Az új koronavírus és az általa okozott betegség, a COVID-19, még mindig ismeretlen az egészségügyi hatóságok és a lakosság előtt.

Ezért az egész világon vészhelyzet van, és mindenki feszülten figyeli az új világjárvánnyal kapcsolatban terjesztett információkat. Fontos azonban, hogy kizárólag a hivatalos forrásokból származó információkra figyeljünk, mivel a közösségi médiát gyorsan elárasztották az álhírek arról, hogy hogyan lehet megállítani a koronavírus terjedését és kezelni a COVID-19-et.

Az álhírek fokozott kockázatot jelentenek, különösen az egészségügy terén, mivel közvetlenül érintik az emberek egészségét és jóllétét. Ezért külön kell tudnunk választani a napokban megosztásra kerülő hiedelmeket: 

 1. TÉVHIT. A koronavírus olyan, mint az influenza
 2. Kerülni kell a két betegség összehasonlítását.
  Noha igaz, hogy a koronavírusnak kitett számos egészséges fiatalnál a szezonális influenzához hasonló tünetek figyelhetők meg, a két betegség különbözik egymástól.
  Ki kell hangsúlyozni, hogy a COVID-19 sokkal fertőzőbb, mint az influenza, és a halálozási aránya is magasabb. Emellett egy még mindig nagyon ismeretlen betegségről van szó, amely ellen nem létezik védőoltás.

 3. TÉVHIT. Ha maszkot használok, nem fogom elkapni a betegséget
 4. A WHO szerint a maszkok használatát a fertőzött - vagy potenciálisan fertőzött - személyekre, valamint a velük közvetlen kapcsolatban lévő egészséges személyekre kell korlátozni. A maszkok csak akkor hatékonyak, ha megfelelően használjuk és ártalmatlanítjuk őket, és használatuk mellett gyakori szappanos kézmosást és fertőtlenítő kézmosó gélt is alkalmazunk.

 5. TÉVHIT. A koronavírus világjárvány a meleg miatt nyáron lassulni fog
 6. Az influenzavírus és a megfázások a magasabb hőmérséklet miatt tavasszal gyengülnek.
  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azonban már figyelmeztetett arra, hogy nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a hőmérséklet emelkedésével a koronavírus is gyengülni fog.

 7. TÉVHIT. A koronavírus meleg és párás éghajlaton terjed
 8. A COVID-19 vírus az éghajlati viszonyoktól függetlenül bárhol átvihető.

 9. TÉVHIT. A koronavírus a levegőben nagy távolságra is képes terjedni
 10. A koronavírus egy légzőszervi megbetegedést okozó vírus, amelyet elsősorban fertőzött emberrel való érintkezés útján, cseppfertőzéssel terjed, amikor valaki beszél, köhög vagy tüsszent.
  Ezek a cseppek túl nehezek ahhoz, hogy a levegőben nagy távolságra is képesek legyenek terjedni.

 11. TÉVHIT. Az antibiotikumok hatékonyan megelőzik és kezelik a koronavírusfertőzést
 12. Az antibiotikumok csak baktériumok ellen hatásosak. Mivel a koronavírus (2019-nCoV) egy vírus, a fertőzés megelőzésére vagy kezelésére antibiotikum nem alkalmazható.

 13. TÉVHIT. A kedvtelésből tartott állatok átvihetik a koronavírust
 14. A WHO tájékoztatása szerint nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a kedvtelésből tartott állatok átadják a COVID-19 vírust vagy szenvednek a betegségtől.

 15. TÉVHIT. A COVID-19 szúnyogcsípéssel is terjedhet
 16. A koronavírus egy légzőszervi megbetegedést okozó vírus, amelyet elsősorban fertőzött emberrel való érintkezés útján, cseppfertőzéssel terjed, amikor valaki beszél, köhög vagy tüsszent.
  Nincs információ vagy bizonyíték arra, hogy szúnyogcsípés útján terjed.

 17. TÉVHIT. A gyermekek immunisak a koronavírussal szemben
 18. A jelenlegi adatok szerint a regisztrált esetek mindössze 2%-a gyermek. Az esetek túlnyomó többségében a betegség szövődmények nélkül zajlik le náluk.
  Következesképpen úgy tűnik, hogy a COVID-19 tünetei a fiúknál és lányoknál enyhébbek, mint a felnőtteknél, de ők sem immunisak a vírusra.
  Azt sem szabad elfelejteni, hogy a gyermekek átadhatják a fertőzést a felnőtteknek, akiknél viszont súlyosabb komplikációk alakulhatnak ki. 

 19. TÉVHIT. A terhes nők átadják a koronavírust a magzatnak
 20. A WHO szerint az első kutatások azt mutatják, hogy a vírus nem jut áta csecsemőt az anyaméhben körülvevő magzatvízbe, sem a köldökzsinórvérbe.
  A fő kockázat az, hogy miközben a csecsemőt a COVID-19 vírussal fertőzött anya táplálja, a közeli érintkezés elősegíti a betegség cseppfertőzéssel való átadását. Ezért a csecsemő megérintése előtt tanácsos kezet mosni, valamint mellszívót vagy cumisüveget használni, és a szoptatás ideje alatt a maszk használata is megfontolandó.

 21. TÉVHIT. A koronavírust kétszer is el lehet kapni
 22. Még túl korán van ahhoz, hogy erre biztos választ tudjunk adni. A szakértők azonban egyetértenek abban, hogy a COVID-19 vírussal fertőzött személyeknél erre a szezonra immunitás alakul ki a vírussal szemben.
  Az is igaz viszont, hogy előfordultak olyan esetek, akiket gyógyultnak nyilvánítottak, majd ismét pozitívan teszteltek a vírusra. Ezzel kapcsolatban a szakértők arra mutatnak rá, hogy noha a vizsgálatok még folyamatban vannak, ezekben az esetekben minden bizonnyal a vírus felerősödéséről, nem pedig újrafertőződésről van szó.
  Mindazonáltal a WHO azt ajánlja, hogy a megfertőződött személyek a betegség leküzdése után még 14 napig maradjanak karanténban, hogy biztosak lehessenek a fertőzésre utaló jelek hiányában.

 23. TÉVHIT. Megfelelő táplálkozással a koronavírus megelőzhető
 24. A koronavírus-fertőzés a táplálkozással nem előzhető meg. A kiegyensúlyozott táplálkozást is magában foglaló egészséges életmód azonban segít az erős immunrendszer megőrzésében.

 25. TÉVHIT. A forró víz vagy a gyógyteák fogyasztása segít a koronavírus leküzdésében
 26. A forró folyadék fogyasztása nem módosítja az emberek valós testhőmérsékletét. A WHO figyelmeztet arra, hogy nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a magas hőmérséklet elpusztítja a koronavírust. 

Ugyanez igaz a gargalizálásra és a szájöblítésre is. Ezek valóban megszüntethetik a nyálban található egyes mikroorganizmusokat. A gargalizálás azonban nem akadályozza meg, hogy a vírus a légzőszervekbe jusson, ezért nem véd a koronavírus-fertőzés ellen.